* English: Below you can find both an extended version of the guideline and a poster version with the main points in English. Sharing the guideline with parties who interact with the psychiatric assistance dog in their work is appreciated.
Richtlijn beoordelen financieringsaanvraag van een psychiatrische assistentiehond
De inzet van de psychiatrische assistentiehond is de afgelopen jaren toegenomen in Nederland. De psychiatrische assistentiehond biedt ondersteuning aan mensen met langdurige en complexe psychiatrische aandoeningen, waardoor de kwaliteit van leven en maatschappelijke betrokkenheid verbeterd. Toch is het aanvraagproces voor de financiering van de psychiatrische assistentiehond voor veel mensen een ingewikkelde procedure. Daarnaast is het niet vanzelfsprekend dat een psychiatrische assistentiehond vergoed wordt.
Deze richtlijn is opgesteld om bij te dragen aan een zorgvuldige, gelijkwaardige en transparante beoordeling van financieringsaanvragen voor psychiatrische assistentiehonden. De richtlijn is tot stand gekomen uit het onderzoek “Met een hond kan ik het leven aan”. In dit onderzoek hebben vier ervaringsdeskundige met een assistentiehond, namelijk; Alynda Born, Mylèn IJpema, Gunou Mahmoud en Robin van der Meel, samen met Steffie van der Steen onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek gedaan naar het financieringsproces en de positieve invloed van psychiatrische assistentiehonden. Bij dit onderzoek zijn jongeren tussen de 16 en 30 jaar, zorgprofessionals, wmo-consulenten, zorgverzekeraars, het Zorginstituut en assistentiehondorganisaties betrokken geweest. De ervaringen van de jongeren stonden centraal.
Met deze richtlijn willen wij beoordelaars, zoals wmo-consulenten, handvaten aanbieden voor het nemen van een onderbouwde, gelijkwaardige en gedegen beslissing.
We hopen dat deze richtlijn bijdraagt aan meer maatwerk, betere afstemming tussen betrokken partijen en vooral passende ondersteuning die iemand nodig heeft met een langdurige complexe psychiatrische aandoening.
Hieronder kan je zowel de uitgebreide richtlijn als de posterversie vinden. Deze kan je op de website bekijken en downloaden. Het delen van de richtlijn met partijen die in hun werk in aanraking komen met psychiatrische assistentiehonden wordt op prijs gesteld.